Sağlık turizmi hem bir tedavi aracı hem de gidilen ülkenin turistik bölgelerini gezip görebilme, seyahat edebilme şansı olarak kullanılmaktadır. Sağlık hizmetleri çeşitlendikçe insanların tedavi amaçlı seyahat etme durumu daha da artmıştır. Sağlık turizmi için medikal turizm, termal turizm, yaşlı ve engelli turizmi olmak üzere sınıflandırma yapılmaktadır.
İçindekiler
Sağlık Turizminin Nedenleri Nelerdir?
Sağlık turizmi, kişinin sağlık hizmetini daha iyi veren bir yerde almak istemesi veya hem sağlık hizmeti alıp hem de gittiği ülkeyi gezip görmek istemesi nedeniyle yapılır. Bu nedenler kişinin tercihlerine ve ihtiyaçlarına göre değişebilir. Kişiler sağlık hizmeti alırken aynı zamanda boş vakitlerinde de çevreyi gezip görmek isteyebilirler. Bu şekilde farklı bir kültür deneyimlerler. Bir kişi sağlık hizmetini kendi ülkesinde çok yüksek fiyatlara alabiliyor ancak başka bir ülkede o fiyata hem hizmet alma hem de gezebilme şansı doğuyorsa, bunu kullanmak isteyebilir.
Türkiye'de Sağlık Turizmi Çeşitleri
Türkiye’de sağlık turizmi son zamanlarda oldukça fazla uygulanan bir turizm çeşididir. Sağlık turizmi ile Türkiye’ye gelen turistler, sağlık sorunlarını çözüme kavuştururlarken aynı zamanda ülkemizde konaklama, beslenme, eğlenme gereksinimlerini de karşılarlar. Sağlık turizminin birçok çeşidi bulunur. Türkiye’de sağlık turizmi çeşitlerinin hepsinden yararlanmak mümkündür. Sağlık turizminde medikal yani tıp turizmi, termal turizm, dental turizm, yaşlı ve engelli turizmi gibi seçenekler vardır.
Medikal (Tıp) Turizm
Medikal turizm aynı zamanda tıp turizmi olarak da bilinir. Sağlık sektörü denilince aklımıza ilk gelen medikal tedavileri kapsar. Bu tedaviler kişilerin hayatlarını etkileyecek ve belli bir sürede yapılması gereken tedavilerdir. Medikal turizm hastanelerde ve kliniklerde yapılan işlemleri içerisinde barındırır. Medikal turizm içerisinde öne çıkan hizmetler;
- Estetik işlemler,
- İnfertilite, tüp bebek tedavisi
- Kanser tedavisi,
- Dental operasyonlar,
- Kalp-damar cerrahisi,
- Ortopedik cerrahi,
- Check-up uygulamaları,
- Organ nakli gibi operasyonlardır.
Termal Turizm
Termal turizm, termal sulardan ve kaplıcalardan faydalanmak için bir ülkeye gidilmesi demektir. Çoğu gelişmiş ülkelerdeki insanlar sağlıklarını korumak ve genel olarak verimliliği devam ettirebilmek için termal su ve kaplıcaların şifasından yararlanmak isterler. Türkiye de termal sulardan zengin bir ülke olması avantajıyla birçok termal turisti ülkeye çekmektedir. Klimatizm adı verilen temiz hava tedavisi, ülkedeki açık ve temiz hava bulunan noktalarda bulunmak amacıyla uygulanmaktadır. Özellikle termal turizm; kaplıca, ılıca gibi su kaynaklarının bir tedavi olarak kullanılmasından dolayı tercih edilmektedir.
Yaşlı ve Engelli Turizmi
Yaşlı ve engelli kişilerin bakım hizmetleri, rehabilitasyonları, sosyal aktivitelerden yararlanmaları için ülke değiştirmeleri; yaşlı ve engelli turizmini ifade eder. Türkiye bu açıdan önemli bir konumdadır. Yaşlıların ve engellilerin yaşam kalitesini iyileştirmek için modern teknoloji ve ülkenin iklim kaynakları kullanılabilir. Türkiye’nin coğrafi konumu ve termal kaynakları, yaşlı bakımı konusundaki deneyimli sağlık çalışanları, yaşlı turizmi için önemli unsurlardır. Yaşlı ve engelliler için sosyal aktivitelerin sağlanması;
- konuşma terapileri,
- fizik tedavi hizmetleri,
- rehabilitasyon hizmetleri,
- hemşire hizmeti,
- huzurevi bakımı,
- spor ve eğlence aktiviteleri,
- kültürel etkinlikler şeklindedir.
Sağlık Turizminin Ülkeler için Faydaları
Sağlık turizmi; ülkeler için hem bir gelir kaynağı olmakta hem de teknolojinin kullanımıyla gelen yenilikler açısından avantaj sağlamaktadır. Ülkeler, sağlık turizminin de katkısıyla yeni tesisler açıp, mevcut tesislerde de gelişmeler sağlamakta ve turistlerin yanı sıra kendi vatandaşları için de yenilikler sunmaktadır. Sağlık turizmi ile ülkedeki sağlık hizmetinin kalitesi artmaktadır. Aynı zamanda artan kaliteli hizmet seçeneği ile daha fazla sağlık turizmi yapılmaktadır.
Türkiye’de gelişen sağlık hizmetleri sonucunda komşu ülkelere kıyasla daha fazla turistin ülkemize geldiği görülmektedir. Özel sağlık kuruluşları da kendileri için yatırımlar yaparak dünyanın dört bir yanından insana hizmet vermektedir. Yeni iş fırsatları da yaratılabilir. Sağlık turizmi ile uluslararası ilişkiler de geliştirilir.
Sağlık turizmi için gelen kişiler normal bir turist gibi ülkede harcama yaptıkları için ülkeye gelen döviz geliri katkısı göz ardı edilemez. Bir sağlık turisti sadece sağlık hizmeti almaz; bunun yanında konaklama, ulaşım, yemek gibi harcamalar da yapar.