Sağlık turizmi, gelişen teknoloji düzeyi sayesinde artan imkanlarla bir kişinin sağlık hizmeti alabilmek için başka bir ülkeye gitmesi ve o ülkenin turizm açısından bütçe kaynağı olması demektir. Ülkeler arası işbirlikleri, ulaşımda kolaylık sağlanması ve sağlık hizmetinde farklı ülkelerin farklı şekillerde gelişmesi, sağlık turizminin oluşmasında rol oynamıştır. Her ülkenin coğrafi konumları sebebiyle sahip olduğu olanaklar çeşitlidir. Bu nedenle deniz, güneş, termal sular için farklı bir ülkeye gidip bu imkanlardan yararlanmak da sağlık turizmi içerisine dahildir.
İçindekiler
- Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?
- Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?
- Kimler Sağlık Turizmi Yapabilir?
- Sağlık Turizmine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?
- Sağlık Turizminde Türkiye’nin Konumu
- Sağlık Turizminde Sunulan Hizmetler
- Dünya Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar
- Sağlık Turizminde En Çok Tercih Edilen Tıbbi Hizmetler
Türkiye, sağlık turizmi açısından oldukça avantajlı ve çok fazla tercih edilen bir ülkedir. Ülkemizdeki sağlık hizmeti kalitesi, uzman doktorlarımız ile birlikte sonsuz bir kapı aralamaktadır.
Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?
Sağlık turizmi, bir tedavi veya sağlık hizmeti almak için başka bir ülkeye gidilmesine denir. Termal sulardan faydalanmak, hastalığın tedavisini olmak, kozmetik işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır. Sağlık turizmi yapmak isteyen işletme, öncelikle hedef kitlesini belirlemelidir. Hedef kitle, sağlık turizmi hizmeti sunmak için uygun olan ve potansiyel hastaları olan ülkelerdir. İşletmenin vereceği hizmet için en çok hasta potansiyeli olan ülkeler, bu sağlık turizminde reklamlarını ve hizmetlerini duyuracağı kişilerdir.
Hedef kitleye uygun şekilde bir pazar araştırması yapılır. Talepler ve rekabet şartları değerlendirilir. Reklam ve tanıtım faaliyetleri de bu hedefe uygun olarak yürütülür. Hastanın Türkiye’ye kabulü ve alacağı hizmete yönelik işlemler, gerekli bütün organizasyonlar yönetilir. Hastanın hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrası süreçleri işletme tarafından karşılanır. Bu noktada hastanın memnuniyetini sağlamak için gerekli bütün çalışmalar yapılmalıdır.
Sağlık Turizmi Çeşitleri Nelerdir?
Sağlık turizmi çeşitleri 3 ana başlıkta sınıflandırılmaktadır. Tıp turizmi, termal turizm, yaşlı ve engelli turizmi olmak üzere çeşitlendirilmiştir.
Tıp Turizmi: Hastane veya sağlık kurumlarında verilen hizmeti kapsamaktadır. Estetik işlemler, diş tedavileri, kanser, kalp ameliyatı, göz tedavisi gibi birçok uygulama burada yer almaktadır.
Termal Turizm: Termal sular, kaplıcalar, masaj, çamur tedavisi, sauna gibi uygulamalar termal turizm içerisinde yer almaktadır.
Yaşlı ve Engelli Turizmi: İleri yaştaki kişilerin genel olarak bakım ihtiyacının karşılanması üzerine geliştirilen bir hizmet türüdür.
Sağlık turizmi denilince akla en çok hastane ve kliniklerde yapılan işlemler gelir. Çoğunlukla Türkiye’deki kaliteli tedavi hizmeti dikkat çekmektedir. Gelişmiş cihazlar, yöntemler ve modern bir tıbbi altyapı, sağlık turizmi açısından önemli bir avantaj yaratır.
Kimler Sağlık Turizmi Yapabilir?
Sağlık turizmi birçok ülkenin ve gerekli koşulları sağlayan işletmelerin yapabileceği bir hizmet türüdür. Sağlık turizmi yapmak isteyen işletmelerin sağlık kurumu olması, gerekli lisanslara ve belgelere sahip olması gerekir. İşlemleri gerçekleştirecek deneyimli ve yetkin personel çalışmalıdır. Diğer ülkelerden gelecek hastalar için gerekli yabancı dil yeteneği bulunmalıdır. Doğru bir pazarlama ve tanıtım stratejisine sahip olunmalıdır.
Ticaret Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen belgelere sahip olmak gereklidir. Bu bakanlık bünyesinde teşvikler de sağlanmaktadır. Türkiye’deki kültürel zenginlikler, tıbbi olanaklar açısından turizm oldukça gelişmiştir ve giderek daha çok gelişen bir sektör olmaya devam edecektir.
Sağlık Turizmine Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?
Sağlık turizmi, insanların tedavi ve sağlık hizmeti ihtiyaçlarının farklılaşması üzerine gelişen bir sektördür. Tıbbi bir tedavi için farklı ülkelere gidilmesinin birden çok nedeni bulunabilir.
Kaliteli tedavi: Bazı ülkeler, gelişmiş tıbbi altyapıya ve deneyimli sağlık çalışanlarına sahip oldukları için, kişi burada daha sağlıklı bir süreç geçirmek isteyebilir.
Maliyet: Bazı ülkeler, belirli tedaviler için daha düşük maliyet sunabilir.
Erişilebilirlik: Bazı ülkeler, belirli tedaviler için daha erişilebilir olabilir. Bazı tedavilerde daha uzmanlaşmış ülkeler veya şehirler bulunabilir.
Kültürel faktörler: Bazı insanlar, kendi kültürlerinden farklı bir tarzda tedavi görmeyi tercih edebilir. Bir işlem yaptırırken aynı zamanda kültürel bir gezi de planlayabilir.
Sağlık turizmi hem insanlar hem de işletmeler için çeşitli faydalar sunmaktadır. Sağlık turizmi yapan işletmeler için gelir artırma ve yeni pazarlara ulaşma açısından bir fırsat olarak görülebilir. Aynı zamanda ülkedeki ekonomik akış da iyileşmektedir. Hastalar için farklı tedavi yöntemlerini ve aynı anda tatil ihtiyacını karşılayabilir.
Sağlık Turizminde Türkiye’nin Konumu
Sağlık turizmi sektöründe Türkiye son yıllarda gelişen teknolojik imkanları, ulaşım olanakları, elektronik ticaretin yaygınlaşması gibi gelişmeler ile iyi bir konumda yer almaktadır. Araştırmalara bakıldığında da Türkiye’de sağlık turizminin giderek arttığı görülmektedir. Bunun en önemli kaynağı Türkiye’deki sağlık sektöründe kalite standartlarının yükselmesidir. Türkiye’nin coğrafi konum olarak ulaşılabilir olması, merkezi ve farklı kültürel bir havasının bulunması sağlık turizmi için gelen kişilerin aynı zamanda çevreyi gezip görmeleri ya da iyi hissetmelerine yol açar.
Sağlık Turizminde Sunulan Hizmetler
Sağlık turizmi için gelen hastalar birçok cerrahi tedavi, estetik işlemler, termal tedaviler arasında ihtiyacı olandan yararlanmaktadır. Sağlık turizmi işletmeleri de yurt dışından gelen bu kişilerin tedavi süreçlerinde nitelikli bir sağlık hizmeti verme, onlara destek olma, bilgilendirme, tercümanlık etme gibi birçok konuda yardımcı olmaktadır. Farklı dillerde tercümanlık ve danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. Genel olarak sağlık turizmi yapan işletmelerin web siteleri mutlaka ingilizce başta olmak üzere farklı dillerde tasarlanmalıdır. Dijital Sağlık Ajansı, sağlık turizmi yapan işletmeler için de hizmet vermektedir.
Sağlık turizmi hizmeti veren kurumlar; hastalar için ön rezervasyon oluşturur ve bilgilendirir. Hastanın uçak biletini ayarlar, havaalanında karşılar. Hastayı otele yerleştirir. Tedavi süresince ihtiyacı olan her durumda yardımcı olur. Gerekirse tedavi devam ederken veya tedavi sonrasında gezi turları ayarlanabilir.
Dünya Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar
Dünyada sağlık turizminde öne çıkan bazı ülkeler vardır. Ülkelerin verdiği hizmetler, ülkedeki gezilip görülecek yerler sağlık turizmi için o ülkenin seçilmesinde büyük rol oynar. Kişi sağlık turizmi için gideceği destinasyonu, bunlar gibi seçeneklere bağlı olarak belirler. Sağlık alanında bir marka haline gelmek, sağlıktaki hizmetleri büyük oranda iyileştirmek önem taşır. Doktorların veya hastanelerin haricinde birçok farklı nokta iyileştirilmelidir.
Sağlık turizmi destinasyonlarının, resmi kurumlar ile irtibata geçmesi ve bu konuda sağlık turisti olarak görülen kişinin işlerini kolaylaştırması beklenir. Bu destinasyonların kurumlar ile yapacağı anlaşmalar, sağlık turizmini önemli ölçüde olumlu yönde etkileyebilir. Sağlık turizmi destinasyonlarının reklam ve tanıtım faaliyetleri de oldukça önemli bir konumdadır. Ülkenin markalaşması adına bir reklam faaliyeti ile binlerce sağlık turistine ulaşılabilir.
Sağlık turizminde öne çıkan ülkeler arasında Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Tayland, Singapur, ABD bulunmaktadır. Bazı ülkeler kanser tedavisinde gelişmiş tıbbi yeteneklere ve başarılı oranlara sahipken bazı ülkeler de estetik işlemler için çok tercih edilebilir.
Sağlık Turizminde En Çok Tercih Edilen Tıbbi Hizmetler
Sağlık turizminde tercih edilen hizmetler; medikal turizm, termal-spa turizmi, ileri yaş ve engelli turizmi olarak gruplandırılabilir. Tıbbi hizmetler içerisinde cerrahi girişimler, kısırlık tedavisi, tüp bebek tedavisi, protez takılmasını gerektiren hizmetler, estetik uygulamalar, göz ve diş gibi tedaviler bulunmaktadır. Genel olarak;
- sağlık kontrolleri,
- organ nakli,
- kanser tedavisi,
- kadın ve erkek hastalıkları tedavisi,
- göz hastalıklarının tedavisi,
- ortopedi cerrahisi,
- genel cerrahi işlemleri,
- kulak-burun-boğaz hastalıklarının tedavileri,
- obezite tedavisi,
- kök hücre tedavisi,
- mide hastalıkları ve bağırsak sorunlarının tedavileri sağlık turizminde öne çıkmaktadır.